Етно ресторан

Желите да доживите атмосферу старих српских ресторана, да се вратите у стара добра времена? Волите да Вас дочека домаћин са домаћом ракијом и послуга у народној ношњи? Поред ракије да Вас понуде са троношким медом или слаткоом од дивљих јагодица и хладном троношком водом? Желите и хоћете да Вас и детаљи у ресторану подсећају на стара добра времена, на питому и лепу Србију од пре једног века па и дуже?

Дођите у Етно ресторан „Троношки вајати“ и све претходно наведено доживећете и осетити.

У Етно ресторану можете наручити и пробати најстарија српска јела, јела која су се служила на двору Немањића почетком XI века.

Сва јела у ресторану етно села Троношки вајати се спремају у земљаном посуђу и већи део јела се и служи у земљаном посуђу.

„Најбоље је из земљаног посуђа на синији етно села Троношки вајати

„Пријатно“

Етно ресторан тераса Етно ресторан


 Јеловник Етно ресторана


За госте који користе услуге боравка и смештаја у етно селу као полупансион и пун пансион јеловник је следећи:

Доручак

  1. Омлет са сланином
  2. Кајгана
  3. Јаја на око
  4. Качамак
  5. Запечени качамак

 

Ручак

  1. Пасуљ пребранац са кобасицом или пљескавицом
  2. Гулаш са пиреом
  3. Троношка синија
  4. Троношко пиле
  5. Ручак у вајатима (пилећа супа, кромпир испод сача, месо(120 gr), палачинка)
  6. Пуњена паприка
  7. Сарма

 

Вечера

  1. Пита са сиром
  2. Пире кромпир са пљескавицом
  3. Кромпир испод сача са пилетном
  4. Макароне са сиром
  5. Вечера у Троноши (сир, кајмак, сланиница, пршута и слатка палачинка)

Рецепти

ПОГАЧА ИСПОД ЦРЕПУЉЕ

Црепуља је плитка глинена посуда са једном рупицом на средини. Она мора добро да се угреје. Када се угрејала куком се подигне, у њу се стави припремљено тесто и покрива са сачем. Сач прекрити пепелом и жаром.

Припрема : брашно просејати, направити удубљење, додати квасац, со, млаку воду и замесити тесто. Тесто за погачу је мало тврђе него за хлеб.

На дасци за мешање тесто обликовати у погачу, ставити у црепуљу, на коју сте нанели веома мало масноће. Када се испече скинути сач, погачу из црепуље попрскати са мало хладне воде (умити) и завити у чисту крпу.

КАЧАМАК

У једну литру посољене воде која ври сипа се полако кукурузно брашно. Кад се брашно добро укува на тихој ватри, у једну посуду се сипа качамак, а на врх се дода сир и кашика кајмака.

ЗАПЕЧЕНИ КАЧАМАК

Припремљени качамак насути у земљану посуду у којој се служи. По површини ставити две кашике кајмака и размазати. После тога размутити једно јаје и премазати преко кајмака и ставити у загрејану пећницу да се запече 15 мин.

ЧАЛАБРЦА (НАЈСТАРИЈА ПОЗНАТА СУПА)

Потребно: 300-400gr резанаца, литар воде, кашика масти (или уље), чаша млека, кашика кајмака.

Припрема: у литар прокључале воде сипати кашику масти или уља. Убацити резанца у посебан лонац, најбоље земљани, па прелити прокључалом водом и кувати пет до шест минута. Склонити са ватре, додати млеко у коме је размућен кајмак, тек толико да се „чалабрцне“.

ЋУЛАМА

500gr пилећег белог меса, 100gr свињске масти, главица црног лука, веза зелени, 4 кашике брашна и со.

Пилеће бело месо ставити у лонац, налити хладном водом, додати очишћену и опрану зелен и ставити да се кува. Када месо буде кувано извадити га из воде и оставити да се охлади. Месо одвојити од кости и ситно исецкати. На загрејаној масти пропржити брашно и налити у процеђену супу и кувати.

Када се направи густа каша, додати исецкано бело месо, посолити по укусу и на крају додати ситно исецкани бели лук.

НЕМАЊИЋА СИНИЈА

Пилеће бело месо се благо осоли и добро утрља медом. Одстоји два сата да се расхлади. Уваља се у полупшенично – кукурузно брашно и пржи на масти док не добије златно жуту боју. У посуду где се месо пржило сипају се бело вино, бели лук и мало босиљка и мајчине душице. Тим сосом месо се прелије и потом служи.

ТРОНОШКИ РАЖЊИЋ

Суве шљиве, сир, сланина, пилећа џигерица, печурке, суве шљиве напунимо сиром, обложимо танким шнитом сланине, „набодемо“ на штапић, ражњић.

Обаримо пилећу џигерицу (роловану сланином) и „набодемо“ на штапић и све то ставимо на роштиљ и испечемо.

ТРОНОШКИ ВАЈАТ

Јело је за четири особе и састоји се од ½ порције ролованог ћевапа, порције ражњића, порције пуњене пљескавице са кајмаком., ½ порције кобасица, ½ порције пилетине и порције димљене вешалице, ½ порције крменадле.

ТРОНОШКО ПИЛЕ

Пилеће бело месо посолити и испећи на роштиљу. За то време спремити сос од : мало уља ставити у тигањ и загрејати, потом у врело уље убацити кашику кајмака, кашику киселе павлаке и домаћи зачин направљен у етно селу од 12 састојака (лековитог и ароматичног биља из природе). Са тим сосом прелити пилетину са роштиља и испржити једно јаје на око.

ТРОНОШКИ БЕКРИЈА

Од свињског бифтека исеку се осредњи комадићи и потопе у расол од купуса да одстоје дан и ноћ. Изваде се, осуше и утрљају белим луком, бибером и маслиновим уљем. Тако маринирано месо се пече на жару. За то време, измешају се црно вино, мед и печурке. Сос са пшеничним – кукурзним брашном повеже до средње густине и тиме се прелије испржено месо. Овај рецепт је из 1290. године.

ТРОНОШКИ ЏУМБУС

У порцију насецкати ситно: празилук, парадаиз, свежу паприку, па потом нарендати роткве, цвекле, шаргарепе. Зачинити са сушеним сремушем и копривом, посолити и поуљити маслиновим уљем. По жељи додати туцане љуте паприке.

ТРОНОШКА СИНИЈА

Јело је за две особе и састоји се од:

  • Предјело (сир, кајмак, пршута)
  • Пасуљ
  • Гљиве на жару
  • Кромпир испод сача
  • Месо са роштиља (½ порције пилећег и ½ порције свињског)
  • Лепиње
  • Сезонска салата