Троношки вајати

У близини Манастира Троноше у долини речице Троноша смештени су аутентични објекти народног неимарства, пренети из околних села Јадарског краја.

Оживљавањем пренетих старих кућа и вајата творац идеје о савршеном животу ван свакодневнице је направио Етно село „Троношки вајати“.

троношки вајати
троношки вајати

Циљ градње Етно села је да отргне од заборава и пренесе на младе генерације све оно лепо и драгоцено, што се вековима стварало у нашем народу, што је део нашег културног наслеђа и нашег националног идентитета односно „оно наше што некад бејаше“.

Очувана природа, блага клима, чист ваздух, бројне и незагађене речице и потоци и троношки вајати у свему томе опчиниће Вас на први поглед.

Боравак у Етно селу вам пружа могућност за шетњу, рекреацију, лов, брање гљива, лековитих трава, шумских плодова и над све искрена гостољубивост домаћина.

Велика пажња Етно села посвећена је очувању духовног и нематеријалног наслеђа кроз реконструкције појединих народних обичаја, уметности и оживљавања старих заната.

Због аутентичности простора и поседовања предмета којима су се користили наши преци, а неки од предмета су старији од Америке, Етно село је све посећеније од стране екскурзија и туриста.

У једном од објеката Етно села је изложбени и продајни простор производа старих заната и копија музејских експоната које израђују веште руке сеоских занатлија.

У топлом амбијенту Етно ресторана звана „Крчма“ посетиоцима се свакодневно нуде јела припремљена на традиционалан начин по бакином и манастирском рецепту.